Ορθοδοντική Παίδων

Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Αρχιμήδης

Η Ορθοδοντική θεραπεία έχει ως στόχο να θεραπεύσει προβλήματα που προκύπτουν  όταν τα δόντια είναι σε ανώμαλες θέσεις στο στόμα ώστε να δημιουργούνται ανωμαλίες στη σύγκλιση. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η αύξηση του ρίσκου για τραύμα, περιοδοντική νόσο και τερηδόνα, ανωμαλίες σύγκλισης των γνάθων και άλλα.

Η πρώτη επίσκεψη για διάγνωση ορθοδοντικών προβλημάτων δεν πρέπει να γίνεται αργότερα από την ηλικία των 7 ετών.

Picture 337Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα παιδιά με ορθοδοντικές ανωμαλίες θα αρχίσουν θεραπεία πρώτης φάσης.  Παρ΄όλα αυτά, για τα παιδιά που κρίνεται σκόπιμο η πρώιμη επέμβαση να αρχίσει νωρίς ωφελούνται σημαντικά γιατί βρίσκονται σε φάση που αναπτύσσονται γρήγορα και κάποιες ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν με ελάχιστες δυνάμεις και ελάχιστη δυσανεξία.Picture 329 Μερικοί μικροί ασθενείς έτσι θα έχουν πιο σύντομη περίοδο φορώντας σιδεράκια γιατί μεγάλο μέρος των κινήσεων έχει ήδη επιτευχθεί. Σε άλλη περίπτωση διευρύνοντας τις γνάθους η ανάγκη για εξαγωγή μόνιμων δοντιών ελαττώνεται. Ακόμα και για μόνιμα δόντια που δεν βρίσκουν το χώρο να ανατείλουν φυσιολογικά μπορεί να συνωστισθούν σε λάθος θέσεις ή να προκαλέσουν το χάσιμο άλλων δοντιών. Αυτά είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα της αρχικής θεραπείας. Στο οδοντιατρείο μας θα συζητήσουμε εάν μία τέτοια προσέγγιση θα ανταποκρινόταν καλύτερα στο ορθοδοντικό πρόβλημα του παιδιού σας και με ποιον τρόπο.

Μετά την πρώιμη φάση ακολουθεί μία περίοδος παύσης και παρακολούθησης που η διάρκειά της ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.

DSC00249Κατά τη δεύτερη φάση της θεραπείας »σιδεράκια» συγκολλιούνται στα δόντια. Η διάρκεια εξαρτάται από το βαθμό στροφής, συνωστισμού κτλ των δοντιών, αλλά και κατά πόσο συνεργάσιμος ήταν ο ασθενής στην προηγούμενη φάση.

Ο σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι τα δόντια να μετακινηθούν σε θέσεις όπου θα λειτουργούν μαζί σωστά, θα προάγεται η σωστή στοματική υγιεινή και προπάντων θα χαρίζουν ένα όμορφο και με αυτοπεποίθηση χαμόγελο.

Μετά το πέρας της ενεργού φάσης ακολουθεί η φάση της διατήρησης του αποτελέσματος.

Μία ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία 6-7 ετών μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα που δεν είναι αντιληπτά από την δική σας μόνο παρατήρηση των δοντιών του παιδιού σας. Εάν ανησυχείτε για προβλήματα που έχουν γίνει εμφανή και δεν γνωρίζετε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί σας να αρχίσει ορθοδοντική θεραπεία, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το οδοντιατρείο μας για να λύσετε τις απορίες σας. Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι και χαρούμενοι να εξυπηρετήσουμε τους μικρούς μας φίλους.